Pszenica jara jakościowa
Rusałka

Hodowca: HR Strzelce
Klasa jakościowa A

Pszenica jara Rusałka charakteryzuje się średnio wczesnym terminem kłoszenia, dzięki czemu dobrze znosi susze wiosenno-letnie. Odmiana Rusałka znajduje się w Krajowym Rejestrze i jest zalecana do uprawy przez COBORU na terenie prawie wszystkich województw. Charakteryzuje się wysoką plennością w połączeniu z bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna. W 2016 roku Rusałka była najwyżej plonującą odmianą klasy A w Polsce – uzyskując 104% wzorca (wg. COBORU).

Mnogość plonu!

  • Wysoki potencjał plonotwórczy
  • Odmiana szeroko zalecana do uprawy przez COBORU
  • Wysokie parametry jakościowe ziarna
  • Wysokie parametry jakościowe ziarna
  • Wczesny termin kłoszenia ogranicza niekorzystny efekt wystąpienia suszy wiosenno-letniej
Pobierz ulotkę w PDF Zamów teraz!

Odmiana jakościowej pszenicy jarej Rusałka to wysoki plon ziarna o bardzo dobrych parametrach piekarniczych – bardzo wysokiej zawartości glutenu mokrego, wysokim wskaźniku sedymentacyjnym i wysokiej liczbie opadania. Ziarno tej odmiany bez problemu uzyskuje wysokie cechy jakościowe nawet przy ograniczonych nakładach produkcyjnych. Wysoka zawartość białka w ziarnie pszenicy jarej Rusałka sprawia iż jest to również wartościowy surowiec znajdujący wykorzystanie w żywieniu zwierząt i produkcji pasz.

Pszenica jara Rusałka charakteryzuje się średnią masą tysiąca nasion o dobrym wyrównaniu i wysokiej gęstości ziarna. Średnia wysokość roślin, wysoka odporność na wyleganie i dobra odporność na porastanie to cechy szczególnie ważne w przypadku wilgotnych żniw. Średnie wymagania glebowe i średnia tolerancja na zakwaszenie umożliwia uprawę również na słabszych stanowiskach.

Odmiana Rusałka to pszenica o wysokiej zdrowotności. Posiada zrównoważona odporność na większość chorób grzybowych pszenicy – choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, rdzę, DTR oraz septoriozy.

Plonowanie
Poziom A1 (uprawa ekstensywna) 73,7 dt/ha
Poziom A2 (uprawa intensywna) 85,3 dt/ha
Stanowisko
Wymagania glebowe średnie
Tolerancja na zakwaszenie gleby średnia
Odporność na choroby
(skala 9-stopniowa)
Choroby podstawy źdźbła - kompleks7,7
Mączniak prawdziwy7,8
Rdza brunatna7,7
Rdza żółta7,2
Brunatna plamistość liści (DTR)7,5
Septoriozy liści7,1
Septorioza plew7,4
Fuzarioza kłosów7,6
Wysokość roślin
87 cm (średnia) wysokość pszenicy Varius
Rozwój
(skala 9-stopniowa)
Termin kłoszenia5,0
Termin dojrzałości pełnej5,0
Odporność na wyleganie7,5
Odporność na porastanie4,0
Wyrównanie ziarna83%
MTZ38-43 g
Gęstość siewu i masa wysiewu*
termin optymalny termin opóźniony
400-450 nasion/m2
(ok. 170-190 kg/ha)
450-500 nasion/m2
(ok. 190-250 kg/ha)
*podana gęstość i masa wysiewu jest wartością orientacyjną i może ulec zmianie w zależności od warunków glebowych, terminu siewu oraz uzyskanej MTZ i zdolności kiełkowania