Pszenica ozima

  • odmiany pszenicy: IS Spirella
    Odmiana oścista
    elitarna E
    IS Spirella
    Tolerancja na susze
    Bardzo wczesna
    Wysoka zawartość białka i glutenu
    Więcej o odmianie
  • pszenica ozima treffer
    Odmiana
    chlebowa B
    RGT Treffer
    Bardzo wysoki i stabilny plon ziarna
    Bardzo dobra zimotrwałość
    Doskonała adaptacja
    Więcej o odmianie
  • pszenica ozima odmiany Rotax
    Odmiana
    chlebowa B
    Rotax
    Bardzo wysoki plon
    Wysoka zdrowotność
    Bardzo dobra zimotrwałość
    Więcej o odmianie
  • pszenica odmiany Kalman
    Odmiana
    jakościowa A/B
    Kalman
    Wysoka zimotrwałość
    Wysoka zdrowotność
    Do uprawy ekstensywnej i intensywnej
    Więcej o odmianie
  • pszenica ozima Artist
    Odmiana
    chlebowa B
    Artist
    Dobra zimotrwałość
    Bardzo wysoki poziom plonowania
    Szeroko zalecana w Polsce
    Więcej o odmianie
  • pszenica ozima Balitus
    Odmiana
    jakościowa A
    Balitus
    Bardzo wysoka zimotrwałość
    Wysoki plon ziarna
    Bardzo wysoka odporność na wyleganie
    Więcej o odmianie
  • pszenica Patras
    Odmiana
    jakościowa A
    Patras
    Szeroko rekomendowana w Polsce
    Wysoki plon i jakość ziarna
    Bardzo dobra zdrowotność
    Więcej o odmianie
  • pszenica ozima ponticus
    Odmiana
    elitarna E
    Ponticus
    Wysokie i stabilne plonowanie
    Doskonała jakość ziarna
    Wysoka zdrowotność liści
    Więcej o odmianie
  • pszenica ozima cesario
    Odmiana
    jakościowa A
    RGT Cesario
    Wysokie plonowanie
    Wysoka odporność na wyleganie
    Odmiana wczesna
    Więcej o odmianie
  • pszenica odmiany Rivero
    Odmiana
    chlebowa B
    Rivero
    Bardzo wysoka odporność na wyleganie
    Dobre wykorzystanie azotu
    Tolerancja na opóźniony termin siewu
    Więcej o odmianie
  • pszenica Rumor
    Odmiana
    chlebowa B
    Rumor
    Bardzo wczesna
    Wysoki i stabilny potencjał plonowania
    Dobra zimotrwałość
    Więcej o odmianie
  • pszenica ozima Spontan
    Odmiana
    jakościowa A/B
    Spontan
    Wysokie plonowanie
    Przydatność do monokultury
    Wybitna zdrowotność
    Więcej o odmianie
  • pszenica Tobak
    Odmiana
    chlebowa B
    Tobak
    Tolerancja na okresowe susze
    Bardzo wysoki potencjał plonowania
    Idealna na słabsze stanowiska
    Więcej o odmianie
  • pszenica IS Dimenzio
    Odmiana
    jakościowa A/E
    IS Dimenzio
    Więcej o odmianie
  • pszenica Pirueta
    Odmiana
    jakościowa A/E
    Pirueta
    Więcej o odmianie
  • pszenica SU Aventinus
    Odmiana
    jakościowa A
    SU Aventinus
    Więcej o odmianie
  • pszenica SY Landrich
    Odmiana
    jakościowa A
    SY Landrich
    Więcej o odmianie

Jedną z najpopularniejszych upraw zbóż zarówno w Polsce, jak i w Europie jest pszenica ozima. Każdego roku polscy rolnicy wysiewają ponad 2 miliony hektarów tego zboża. Powierzchnia zasiewów stale rośnie. Mimo tak ogromnego areału przeciętne zbiory z każdego hektara nie przekraczają 50 dt (według danych GUS). W Wielkiej Brytanii wartość ta wynosi około 80 dt/ha. Różnica ta w znacznym stopniu wynika z zastosowanej odmiany. Również jakość materiału siewnego ma duże znaczenie. Materiał nawet najlepszych odmian może stracić na jakości. Dlatego trzeba go profesjonalnie przygotować. W tym celu należy skupić się na oczyszczeniu, selekcji, zaprawie i przede wszystkim na rozmnażaniu pszenicy.

Pszenica ozima powinna być w odpowiedni sposób przygotowana do siewu. Tylko wtedy można w pełni wykorzystać potencjał genetyczny, jaki posiada materiał siewny. Jak zapewnić równomierne wschody? Należy oczyścić nasiona na specjalistycznym, profesjonalnym sprzęcie. Następnie czas na selekcję i uszlachetnienie. Tak rozmnożona i przygotowana pszenica nie traci również genetycznie wypracowanej odporności na choroby. W ofercie Golden Seeds znajduje się tylko kwalifikowany materiał siewny z pierwszego rozmnożenia (stopień C1). Wysiew nasion z naszej hodowli to nie tylko potwierdzona laboratoryjnie pewność bezpieczeństwa. To także doskonała czystość materiału.

kwalifikowany materiał siewny

Jaką odmianę pszenicy ozimej wybrać? Którymi parametrami kierować się podczas wyboru? Nasiona pszenicy oferowane przez Golden Seeds to odmiany pochodzące od najlepszych hodowców. Sprawdzamy je na własnych glebach. Wybór odpowiedniej odmiany powinien być podyktowany szeregiem świadomych analiz. Nasze wieloletnie doświadczenie w branży nasienniczej zaowocowało w kompletnej ofercie nasion pszenicy do wszystkich zastosowań. Bardzo ważnym kryterium przy wyborze odmiany pszenicy ozimej powinna być klasa bonitacji gleby. Także jej zakwaszenie to istotna cecha. Techniczne parametry odmiany określają wymagania glebowe oraz tolerancję na zakwaszenie. Oprócz przeznaczenia ziarna powinny to być główne wyznaczniki wyboru odmiany. Jest to szczególnie istotne przy dominujących glebach słabych. Pszenica ozima na słabsze gleby ma większą tolerancję na niedobór niektórych składników odżywczych. Często również lepiej znosi okresowy stres. Charakterystyka jakościowa jest również bardzo ważna. Pozwala bowiem określić przeznaczenie ziarna. Wskaźnik sedymentacyjny pozwala wskazać przeznaczenie spożywcze (piekarnicze, paszowe itd.). Pszenica jakościowa przeznaczona do celów piekarniczych powinna się ponadto cechować odpowiednią liczbą opadania. Oceniając odmianę, podaje się również zawartość białka, glutenu oraz wydajność mąki wraz z objętością chleba ze 100g. Warto mieć świadomość, co oznaczają te wskaźniki. Mają one wpływ na cenę uzyskaną w skupie ziarna.

Dla wielu rolników najważniejszym parametrem przy wyborze odmiany pszenicy ozimej jest jej potencjał plonowania. Innymi słowy, są to wyniki badań odmianowych w regionie określające wysokość plonów osiąganych przez odmianę w latach poprzednich. Badania takie przeprowadza Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Ich wyniki dostępne są nieodpłatnie w internecie. Potencjał plonowania oczywiście różni się w zależności od warunków glebowych czy pogodowych. Jednak analiza wyników z poszczególnych lat i regionów pozwala określić stabilność plonowania.

nasiona pszenicy

Wybierając nasiona pszenicy ozimej należy również zwrócić uwagę na parametry mające wpływ na agrotechnikę. Mowa więc o odporności na choroby, wyleganie i porastanie. Ponadto ważną cechą jest zimotrwałości czy wysokości rośliny. Odporność na choroby pozwala na ograniczenie użycia fungicydów w uprawie. Dziewięciostopniowa skala określa poziom odporności odmiany na choroby zbóż. Znajomość odporności odmiany pszenicy ozimej pozwala określić na jakie choroby i w jakich okresach roślina będzie szczególnie zagrożona. Dzięki temu wiadomo kiedy należy szczególnie często lustrować uprawę. Zimotrwałość odmiany ma ogromne znaczenie w warunkach klimatycznych, gdzie występują bardzo mroźne zimy. Każdego roku w Polsce rolnicy zmagają się z wymarznięciami ozimych odmian pszenicy. Skala problemu jest duża – straty sięgają setek milionów złotych. Stosowanie odmian o wysokiej zimotrwałości zwiększa szansę na przetrwanie uprawy.

Wysokość rośliny oraz jej naturalna odporność na wyleganie to również ważne parametry. Zwłaszcza w rejonach, gdzie występują silne wiatry oraz obfite deszcze. Odmiany niższe są bowiem odporniejsze na wyleganie. Nie oznacza to jednak, że nie wymagają stosowania regulatorów wzrostu. Regulacja pszenicy jest bardzo ważnym zabiegiem agrotechnicznym. Celem jest nie tylko wzmocnienie łodygi. Zabieg ten to również duże ułatwienie podczas późniejszych zbiorów.

Jakie odmiany wybierać na terenach położonych niedaleko lasów czy terenów łowieckich? Dobrym rozwiązaniem może się okazać wysiew pszenicy ościstej. Rośliny odmian ościstych są mniej atrakcyjne dla zwierzyny leśnej. Dziki czy sarny potrafią powodować duże straty w plonie. Natomiast ości drażnią ich podniebienia. Wtedy dzika zwierzyna szybko zniechęca się i zaprzestaje wyjadania ziarna.