Pszenica ozima chlebowa
Kalman
Klasa jakościowa A/B
Pszenica ozima Kalman nadaje się do siewu we wszystkich rejonach uprawy pszenicy. Odmiana ta „wybacza” błędy, co czyni ją łatwą w uprawie i prowadzeniu, a w dodatku dobrze toleruje uproszczenia agrotechniczne. Kalman łączy najlepsze cechy odmiany jakościowej i chlebowej – wysoki plon ziarna, przy zachowaniu dobrych parametrów jakościowych. Pszenica Kalman bardzo dobrze sprawdza się w uprawie ekstensywnej, o niskich nakładach na produkcję. Wysokie odporności na choroby, w szczególności na choroby podsuszkowe i fuzariozę kłosów umożliwia uprawę w monokulturze zbożowej. Kalman wykazuje dobrą zdolność do krzewienia i znakomitą odporność na wyleganie.
Wysoka zdrowotność w monokulturze
Doskonała zdrowotność tej pszenicy od początku wschodów pozwala na uprawę na stanowiskach po kukurydzy i w monokulturze.
Idealna do ekstensywnej produkcji
Pszenica Kalman jest odmianą, która potrzebuje niewielkich nakładów na produkcję. Dobrze radzi sobie też na słabszych stanowiskach i podczas okresowych niedoborów wilgoci w glebie. W każdej z tych sytuacji daje wysokie plony.
Wybacza błędy w agrotechnice
- Odmiana łatwa w prowadzeniu, o bardzo wysokiej zimotrwałości oraz wysokim i stabilnym poziomie plonowania
- Doskonale nadaje się również do niskonakładowych technologii produkcji, gdzie uzyskuje dobry poziom plonu
- Dobra przydatność na opóźnione siewy w tym uprawę po kukurydzy lub burakach
- Intensywny wiosenny wzrost wyróżnia ją spośród innych pszenic, pozwalając na silny rozwój jeszcze przed wczesnowiosennymi suszami
- Sprawdza się na słabych stanowiskach, dzięki niskim wymaganiom glebowym
Odmiana Kalman dobrze sprawdza się przy uproszczeniach w uprawie. Cechuje ją bardzo dobra odporność na wymarzanie i wyleganie połączona z dobrą krzewistością. Pszenica Kalman dzięki podwyższonej tolerancji na zakwaszenie gleby, dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach.
Pszenica ozima Kalman jest pszenicą o średniej wysokości i średnim terminie kłoszenia. Tworzy gęsty łan o bardzo wysokiej odporności na wyleganie i dobrej odporności na porastanie ziarna w kłosie.
Kalman wyróżnia się wyrównanym ziarnem o bardzo dobrej gęstości i średnio-wysokiej masie tysiąca ziaren. Odmiana ta wyróżnia się jakością na poziomie pszenic z grupy A - z wysoką zawartością białka, wysokim wskaźnikiem sedymentacyjnym oraz stabilną liczbą opadania.
Pszenica Kalman posiada bardzo wysoką odporność na fuzariozę klosów - 8,5 w skali 9 stopniowej! Kalman charakteryzuje się również wysoką zdrowotnością podstawy źdźbła i stabilną odpornością na choroby grzybowe liści.
Poziom A1 (uprawa ekstensywna) | 90,8 dt/ha |
Poziom A2 (uprawa intensywna) | 101,5 dt/ha |
Wymagania glebowe | niskie |
Tolerancja na zakwaszenie gleby | średnia |
Choroby podstawy źdźbła - kompleks | 7,0 |
Mączniak prawdziwy | 6,8 |
Rdza brunatna | 7,9 |
Rdza żółta | 7,5 |
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,2 |
Septoriozy liści | 6,9 |
Septorioza plew | 7,0 |
Fuzarioza kłosów | 8,5 |
Termin kłoszenia | 3,0 (wczesny) |
Termin dojrzałości pełnej | 4,0 (średnio wczesny) |
Odporność na wyleganie | 8,5 |
Odporność na porastanie | 6,0 |
Wyrównanie ziarna | 87% |
Gęstość łanu | 7,0 |
Gęstość ziarna | 8,0 |
MTZ | 43-48 g |
termin wczesny | termin optymalny | termin opóźniony |
370-400 nasion/m2 | 400-450 nasion/m2 | 450-490 nasion/m2 |