Innowacje w uprawie pszenicy ozimej – nowoczesne technologie i narzędzia
Spis treści
Poprawa efektywności uprawy zbóż, ale i innych roślin, stawia przed plantatorami wiele wyzwań. Dotyczą one wszystkich aspektów działalności. Dlatego innowacje w uprawie pszenicy ozimej należy rozumieć zarówno jako poszukiwanie nowych rozwiązań dotyczących materiału siewnego, jak i programów ochrony, nawożenia, ale także w zakresie prac uprawowych.
Innowacje w uprawie pszenicy ozimej – materiał siewny
Efektywna uprawa pszenicy ozimej jest nierozerwalnie związana ze stosowaniem kwalifikowanego materiału siewnego. Jest on bowiem gwarantem wysokiej jakości i powtarzalności cech odmianowych. To właśnie genetyka odpowiedzialna za konkretne cechy odmian jest jednym z narzędzi, które pomagają plantatorom pszenicy w osiąganiu najlepszych rezultatów.
Jednym z kluczowych aspektów, na jaki warto zwrócić w tym miejscu uwagę, jest profil zdrowotnościowy odmian pszenicy. Wysoka tolerancja na ataki patogenów chorobotwórczych pozwala bowiem łatwiej chronić plantację w okresie wegetacji. Ma to kolosalne znaczenie w obliczu zarówno ograniczeń w stosowaniu fungicydów triazolowych, jak i realnego spadku skuteczności powszechnie stosowanych substancji czynnych. Pszenice z takimi cechami określane są jako „AZOLFREE”
Biologiczne środki poprawiające kondycję gleby i wspierające odżywianie roślin
Intensywne prowadzenie upraw prowadzi w wielu wypadkach do szeroko rozumianego pogorszenia kondycji gleby. Niewielka zawartość próchnicy, ograniczona zasobność w substancje pokarmowe potrzebne do prawidłowego wzrostu roślin uprawnych i malejąca różnorodność mikrobiologiczna nie tylko wymuszają intensyfikację nawożenia mineralnego. Te niekorzystne procesy sprawiają, że klasycznie pojmowane odżywianie roślin staje się mniej efektywne.
Dlatego niewątpliwie do innowacji w uprawie pszenicy, albo szerzej w działalności rolniczej jako takiej, powinniśmy zaliczyć preparaty mikrobiologiczne. Produkty, których czynnikiem aktywnym są bakterie, pomagają choćby przywrócić, czy też zdynamizować naturalną aktywność biologiczną w intensywnie eksploatowanej glebie. Efektem jest poprawa jej żyzności i pojemności wodnej. Przyspieszenie procesów humifikacji i mineralizacji resztek pożniwnych dodatkowo ogranicza możliwość zimowania i rozwoju patogenów chorobotwórczych.
Godne uwagi są także preparaty biologiczne, które bezpośrednio wpływają na odżywianie roślin. Udowodniono skuteczność bakterii w zaopatrywaniu roślin w tak kluczowe makroelementy jak azot, fosfor czy potas. Choć rozwiązania te z pewnością nie zastąpią nawożenia mineralnego w całości, to takie innowacje w uprawie pszenicy ozimej pomagają utrzymać równowagę biologiczną, a ta zarówno w krótkiej jak i długoterminowej perspektywie pozwoli zachować satysfakcjonującą efektywność uprawy roślin.
Rolnictwo precyzyjne i prace uprawowo-siewne – innowacje w uprawie pszenicy ozimej
Narzędzia rolnictwa precyzyjnego pozwalają na lepsze gospodarowanie zasobami. Należy to rozumieć jako optymalne wykorzystanie środków ochrony roślin i nawozów, redukcję zużycia paliwa potrzebnego do prac polowych. Jednak to nie wszystko. Rolnictwo precyzyjne daje szansę na maksymalne wykorzystanie potencjału stanowisk, jakimi dysponuje gospodarstwo.
Nie inaczej jest z innowacyjnymi technikami uprawy gleby i siewu. Pozwalają one na ograniczenie liczby przejazdów, ale także redukują choćby przesuszanie gleby. Więcej o tym jak innowacje w uprawie pszenicy ozimej dotyczące rolnictwa precyzyjnego i prac uprawowych wspierają plantatorów zbóż, przeczytasz w naszym artykule: Najnowsze maszyny do siewu i agrotechniki w uprawie zbóż.