Jęczmień jary
Accordine
Rzędowość: dwurzędowy
Jęczmień jary Accordine jest odmianą browarną szeroko rekomendowaną do uprawy przez światowe słodownie. Dzięki swojej jakości technologicznej ziarna stanowi znaczący udział w browarnictwie. Accordine jest odmianą wysoką o bardzo dobrej odporności na choroby. Niewielkie zapotrzebowanie na ochronę fungicydową sprawia, że Accordine jest odmianą szczególnie polecaną do ekologicznych, ekstensywnych i integrowanych technologii uprawy. W uprawie z przeznaczeniem na paszę bardzo dobrze reaguje na nawożenie azotowe uzyskując wysoki plon i wyższe zawartości białka w ziarnie.
Harmonia plonu i zdrowotności!
- Odmiana szeroko rekomendowana do uprawy na cele browarne
- Idealna do upraw ekologicznych dzięki wysokiej zdrowotności
- Doskonała jakość ziarna na cele browarne dzięki dobrym parametrom technologicznym
- Szczególnie polecana do ekstensywnych i integrowanych technologii uprawy
- Wysoki i stabilny potencjał plonowania
Jęczmień Accordine wykazuje bardzo wysoki i stabilny potencjał plonowania. Jest to odmiana tworząca bardzo wyrównane ziarno, o wysokiej masie tysiąca nasion i stabilnej zawartości białka w uprawie z przeznaczeniem na cele browarne.
Accordine jest odmianą rekomendowaną przez Program Berliński. Dzięki elastyczności kiełkowania oraz równomiernej degradacji skrobi, białka i ścian komórkowych uzyskuje znakomity przebieg słodowania. Jęczmień jary Accordine uzyskuje bardzo dobrą ocenę syntetyczną wartości browarnej z uwagi na bardzo niską lepkość oraz wysoki ekstrakt i dobre parametry smakowe.
Jęczmień Accordine jest odmianą o wysokiej zdrowotności, dzięki czemu z powodzeniem sprawdza się w uprawach ekologicznych i integrowanych z ograniczoną ochroną fungicydową.
Odmiana Accordine w uprawie z przeznaczeniem na pasze bardzo dobrze wykorzystuje nawożenie azotowe, które przy niewielkim zwiększeniu skutkuje uzyskaniem większej zawartości białka i wysokim plonem ziarna przydatnego do wytworzenia paszy.
Poziom A1 (uprawa ekstensywna) | 72,3 dt/ha |
Poziom A2 (uprawa intensywna) | 83,9 dt/ha |
Wymagania glebowe | średnie |
Tolerancja na zakwaszenie gleby | niska |
Mączniak prawdziwy | 8,3 |
Rdza jęczmienia | 7,8 |
Rynchosporioza | 8,0 |
Czarna plamistość | 7,5 |
Plamistość siatkowa | 6,8 |
Termin kłoszenia | średni |
Termin dojrzałości pełnej | średni |
Odporność na wyleganie | 6,3 |
Wyrównanie ziarna | 92% |
Zawartość białka | niska |
Gęstość ziarna | średnia do wysokiej |
MTZ | 50-55 g |
termin optymalny | termin optymalny (cele browarne) | termin opóźniony | termin opóźniony (cele browarne) |
250-260 nasion/m2 (ok. 135-155 kg/ha) | 270-300 nasion/m2 (ok. 145-175 kg/ha) | 300-320 nasion/m2 (ok. 155-190 kg/ha) | 320-340 nasion/m2 (ok. 190-200 kg/ha) |