Przydatne informacje

Uprawa pszenżyta ozimego – krok po kroku
Według danych GUS (2022) pszenżyto, zaraz po pszenicy, jest najchętniej wysiewanym przez rolników zbożem. Niewątpliwie ma na to wpływ tolerancja…

Sklejanie łuszczyn rzepaku – czy warto?
We współczesnym rolnictwie kładzie się nacisk nie tylko na osiągnięcie wysokiego plonu, ale także na jego jakość. Rzepak jako roślina,…

Najważniejsze szkodniki i choroby w uprawie grochu
Groch odgrywa w Polsce ważną rolę jako roślina jadalna i pastewna. Jego udział w płodozmianie jest nieoceniony, ponieważ pozostawia po…

Najgroźniejsze choroby bobiku – objawy i ochrona
Bobik jest rośliną strączkową o wysokim potencjale plonowania wynoszącym 3–6 ton nasion na hektar. Niestety zagrażające mu patogeny mogą skutecznie…

Plonowanie pszenicy ozimej – od czego zależy?
Osiągnięcie wysokiego plonu pszenicy ozimej to cel każdego producenta rolnego. Jednakże na ostateczny wynik plonowania wpływ ma bardzo wiele czynników.…

Nawożenie dolistne pszenicy ozimej – krok po kroku
Zbilansowane nawożenie jest warunkiem koniecznym do osiągnięcia satysfakcjonującego plonu. Głównym źródłem składników pokarmowych dla roślin jest gleba. Jednak strategia nawozowa…

Biostymulatory – ratunek dla zbóż po przymrozkach
We współczesnym rolnictwie poza szeroko stosowanymi pestycydami, rolnicy docenili skuteczność biostymulatorów wzrostu. Są to preparaty zawierające biologiczne substancje czynne, które…

Skracanie pszenicy – korzyści, terminy, środki
Kiedy skracać pszenicę ozimą? Producenci środków na skracanie zalecają zwykle wykonanie zabiegu w fazie pierwszego kolanka (BBCH 31). Jednak znaczną…

Przygotowanie stanowiska pod jęczmień jary
Uprawa jęczmienia jarego jest bardzo czuła na nieprawidłową strukturę gleby i wynikające z niej zaburzenia stosunków wodno powietrznych. Dlatego przygotowanie…