Pszenica jara

  • pszenica jara brawura
    Pszenica jara
    jakościowa A
    Brawura
    Idealna dla gospodarstw ekologicznych
    Wysoki potencjał plonowania
    Bardzo dobra odporność na wyleganie
    Więcej o odmianie
  • pszenica lennox
    Pszenica jara przewódkowa
    elitarna E
    Lennox
    Polecana na słabsze stanowiska
    Tolerancyjna na okresowe susze
    Wysokie plonowanie
    Więcej o odmianie
  • pszenica jara odmiany mandaryna
    Pszenica jara
    jakościowa E/A
    Mandaryna
    Odmiana wysokojakościowa
    Bardzo dobra plenność
    Bardzo dobra zdrowotność
    Więcej o odmianie
  • pszenica jara Rusałka
    Pszenica jara
    jakościowa A
    Rusałka
    Wysoki plon i jakość ziarna
    Wczesny termin kłoszenia
    Rekomendacja do uprawy przez COBORU
    Więcej o odmianie
  • pszenica jara odmiana varius
    Pszenica jara
    jakościowa A
    Varius
    Niskie wymagania glebowe
    Wysoki potencjał plonowania
    Duża odporność na wyleganie
    Więcej o odmianie

Materiał siewny pszenicy jarej

Wybór odpowiedniego materiału siewnego pszenicy ma znaczący wpływ na osiągnięcie wysokich i jakościowych plonów. Golden Seeds oferuje wysokiej jakości materiał siewny pszenicy jarej, pochodzący od sprawdzonych hodowców.

Pszenica jara kwalifikowana

Stosowanie kwalifikowanych nasion pszenicy jarej pozwala na uzyskanie plonu większego o nawet 25% od plonu uzyskanego z materiału siewnego własnego rozmnożenia.
Systematyczne korzystanie z nasion kwalifikowanych umożliwia korzystanie z postępu biologicznego i hodowlanego oraz umożliwia wybór odmian pszenicy jarej najbardziej odpornych i plennych, które są dostosowane do określonych warunków klimatyczno-glebowych. Do zalet związanych ze stosowaniem materiału kwalifikowanego zalicza się również możliwość zmniejszenia normy wysiewu nasion na 1 hektar. Jest to także pewność uzyskania optymalnej obsady, szybkich i równomiernych wschodów zboża oraz wyrównanego rozwoju łanu i dojrzewania nasion.

Pszenica jara – odmiany

W ofercie Golden Seeds znajdują się odmiany pszenicy jarej sprawdzone w polskich warunkach i zalecane przez nas do uprawy. Wybór właściwej odmiany pszenicy jarej jest głównym czynnikiem, który wpływa na wysokość produkcji roślinnej. Postęp odmianowy dotyczy poprawy właściwości rolniczych odmian pszenicy jarej, jakości plonów oraz tolerancji odmian pszenicy jarej na czynniki biotyczne i abiotyczne.

Parametry nasion pszenicy jarej

Odmiany pszenicy jarej dzieli się na grupy jakości:

  • Grupa E – pszenica elitarna, o najwyższej odporności na porastanie i wysokich cechach jakościowych. Mąka z elitarnych pszenic służy do polepszania jakości mąki z innych grup jakościowych.
  • Grupa A – pszenica jakościowa, również o dużej odporności na porastanie i dobrych cechach jakościowych.
  • Grupa B – pszenica chlebowa, mąka z tej pszenicy nadaje się do wypieku chleba. Podczas uprawy pszenicy z tej grupy, przy dobrym prowadzeniu łanu bez problemu można uzyskać parametry ziarna kwalifikujące ją jako pszenicę konsumpcyjną.
  • Grupa K – pszenica na ciastka,
  • Grupa C – pszenica, która nie kwalifikuje się do powyższych grup.
odmiany pszenicy jarej

Dobór odmiany pszenicy jarej

Odpowiedni wybór nasion pszenicy jarej to połowa sukcesu w drodze do uzyskania wysokich i dobrych jakościowo plonów. Istotny jest wybór kwalifikowanego materiału siewnego, który ma oznaczone parametry (zdolność kiełkowania, masę tysiąca ziaren) i został profesjonalnie zaprawiony.
Nasiona pszenicy jarej, uprawianej z przeznaczeniem na cele konsumpcyjne, powinny mieć odpowiednie parametry technologiczne, do których zaliczają się:

  • wilgotność (do 15%),
  • wyrównanie ziarna (na poziomie 75%),
  • zanieczyszczenia (do 6%),
  • szkodliwość dla zdrowia (do 0,5%).

Jeżeli plon pszenicy jarej ma zostać wykorzystany na paszę, należy zwrócić szczególną uwagę na plenność odmiany.

Jakie wczesne odmiany pszenicy jarej wybrać?

W przypadku wyboru wczesnych odmian pszenicy jarej warto zwrócić uwagę na ich zimotrwałość, którą wyróżnia się np. odmiana Lennox. Wysokie i stabilne plonowanie oraz zdolność krzewienia to kolejne istotne cechy.

Odmiany pszenicy jarej na słabe gleby

Pszenica ma największe wymagania glebowe spośród wszystkich gatunków zbóż. W przypadku słabszych gleb należy szukać takich cech jak niskie wymagania glebowe, wysoka tolerancja na zakwaszenie gleby czy odporność na suszę. Przykładowo, odmiana Lennox charakteryzuje się tolerancją na suszę oraz wysokim plonem ziarna.

Pszenica jara na późny siew

Pszenicę jarą należy wysiewać możliwie jak najwcześniej, aby mogła dobrze się rozkrzewić i wytworzyć dużą ilość kłosów. Późniejszy siew pszenicy jarej może prowadzić do ograniczenia liczby kłosów oraz gorszego rozwoju kłosa.

nasiona pszenicy jarej

Uprawa pszenicy jarej – co należy wiedzieć?

Pszenica jara jest jednym z najważniejszych zbóż uprawianych w Polsce. Uprawa tego zboża ma największe znaczenie na Podlasiu, na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku.

Terminy siewu pszenicy jarej

Pszenicę jarą należy wysiewać możliwie jak najwcześniej, aby mogła wytworzyć silny i rozwinięty system korzeniowy oraz dobrze się rozkrzewić. Optymalny termin siewu przypada na okres od III dekady marca do I dekady kwietnia. Opóźniony siew pszenicy jarej może doprowadzić do ograniczenia liczby kłosów oraz znacznie pogorszyć ich rozwój.

Głębokość siewu pszenicy jarej

Głębokość siewu pszenicy jarej znacząco wpływa na rozwój roślin. Zbyt głęboki siew może ograniczyć kiełkowanie, a zbyt płytki może prowadzić do wysychania nasion. Optymalna głębokość siewu wynosi 2–4 cm.

Gęstość siewu pszenicy jarej

Optymalna gęstość siewu pszenicy jarej jest uwarunkowana przede wszystkim jakością gleby. W przypadku najlepszych kompleksów glebowych wysiew pszenicy jarej na 1 m2 powinien wynosić 400 ziarniaków. Norma wysiewu w gorszych warunkach glebowych stanowi 600 ziarniaków na powierzchnię 1 m2.

Wysiew pszenicy jarej na hektar

Wysiew pszenicy jarej na hektar jest ściśle związany z jakością gleby oraz charakterystyką odmiany. Odmiany silnie krzewiące, uprawiane na dobrych kompleksach glebowych wysiewa się w ilości 180–200 kg/ha, natomiast w przypadku słabszych gleb normę należy zwiększyć do 200–220 kg/ha.

Plonowanie pszenicy jarej

Pszenica jara plonuje nieco słabiej niż ozima, jednak przewyższa ją pod względem walorów gospodarczych. Staranna agrotechnika oraz ochrona roślin są kluczowe dla osiągnięcia wysokiej jakości plonów.

Opłacalność uprawy pszenicy jarej

Krótki okres wegetacji pszenicy ozimej obniża nakłady pracy i koszty uprawy, co rekompensuje plony niższe, niż w przypadku pszenicy jarej.

Gdzie kupić nasiona pszenicy jarej?

Nasiona pszenicy jarej warto kupować od sprawdzonych producentów, cieszących się dobrymi opiniami. Materiał siewny z oferty Golden Seeds można zakupić poprzez kontakt telefoniczny lub poprzez stronę głównego dystrybutora achrotechnika.co

Ile kosztuje pszenica jara?

Koszt nasion pszenicy jarej mogą różnić się w zależności od odmiany i jakości materiału siewnego. Ceny materiału siewnego pszenicy jarej Golden Seeds można sprawdzić na stronie dystrybutora.

Odmiany pszenicy jarej polecane i dostępne w ofercie Golden Seeds

W ofercie Golden Seeds znajdują się odmiany pszenicy jarej o wysokim potencjale plonowania oraz dużej tolerancji na choroby. Dostępne są również odmiany pszenicy jarej na słabe gleby, o wysokiej odporności na wyleganie.  Wybór odpowiedniej odmiany jest istotny dla osiągnięcia sukcesu w uprawie.

Bibliografia

  • Mazurek, J. (1985). Pszenica jara. Agrochemia, (03).
  • Kordas, L., & Zawieja, J. (2003). Wpływ sposobu uprawy roli pod pszenice jara i jej przedplon na zawartość diaspor chwastów w glebie. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 490, 113-120.
  • Brodowska, M. S. (2003). Wpływ wapnowania i nawożenia siarka na wzrost, rozwój i plonowanie jarych form pszenicy i rzepaku. Cz. I. Pszenica jara. Acta Agrophysica, 1(4 [89]), 617-622.
  • Hruszka, M., & Sadowski, T. (1997). Uprawa pszenicy ozimej i pszenicy jarej w intensywnych zmianowaniach z bobikiem. Acta Academiae Agriculturae ac Technicae Olstenensis. Agricultura, (64), 199-207.
  • Spiak, Z., & Piszcz, U. (2002). Wpływ stosowania słomy z różnymi dodatkami na plonowanie roślin i pobranie makroskładników. Część I. Plonowanie i pobranie składników przez pszenice jara. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 484(2), 615-622.
  • Skrzypek, A. (2014). Pszenica jara bywa koniecznością. Nowoczesna Uprawa, (02).
  • Rychlowski, A. (1994). Kalkulacja kosztów bezpośrednich. Roślina: pszenica jara. Wiadomości Rolnicze. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, (06).
  • Lewandowska, B. (1986). Pszenica jara-rejonizacja, terminy i ilość wysiewu. Agrochemia, (03).
  • Spiak, Z., Piszcz, U., & Kotecki, A. (2000). Oddziaływanie nawożenia słomą na plonowanie i pobieranie makroskładników przez pszenice jara. Cz. I. Plonowanie, zawartość i pobieranie azotu przez rośliny. Folia Universitatis Agriculturae Stetinensis. Agricultura, 84, 447-451.
  • Mazurek, J. (1985). Pszenica jara-przygotowanie pola, nawożenie. Agrochemia, (02).
  • Mostowski, A. (2007). Kalkulacje rolnicze-pszenica jara. Wieś Kujawsko-Pomorska. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, (69).
  • Skrzypek, A. (2016). Pszenica jara w PDO. Top Agrar Polska, (02).
  • Gut, M., Cygankiewicz, A., & Ptak, B. (1993). Odporność na porastanie rodów i odmian pszenicy [Triticum aestivum L.] Czesc. II. Pszenica jara. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 185, 55-62.
  • Ceglarek, F., Brodowski, H., Buraczynska, D., & Plaza, A. (2001). Zróżnicowanie plonowania i zawartości makroskładników w mieszankach bobiku z pszenicą jara. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Sesja Naukowa, 76, 83-88.
  • Lewandowska, B. (1995). Jaką wybrać pszenicę jarą. Top Agrar Polska, (01), 18-19.