Pszenica ozima chlebowa
Spontan
Klasa jakościowa A/B
Bardzo plenna, wczesna odmiana pszenicy ozimej. Wyróżnia ją wysoka zdrowotność podstawy źdźbła, liści jak i kłosa. SPONTAN osiąga wysokie wyniki plonowania zarówno w Polsce jak i w Niemczech przy mniej intensywnej uprawie.
Odmiana o stosunkowo niskich wymaganiach glebowych, może być uprawiana na suchych i wadliwych stanowiskach. Odmiana SPONTAN szczególnie dobrze sprawdza się w cieplejszych regionach uprawy.
Najzdrowszy łan!
- Znakomita odporność na rdzę żółtą i fuzariozę kłosa
- Idealna do monokultury zbożowej, siewów w mulcz oraz uprawy uproszczonej i pasowej
- Odmiana o wysokiej zdolności wykorzystania azotu
- Ziarno jakościowe o wysokich parametrach piekarniczych
- Odmiana wyróżniająca się wysokim plonowaniem przy mniej intensywnej uprawie i na suchych stanowiskach
Pszenica Spontan jest odmianą o szczególnej zdrowotności. Jest idealna do uprawy w monokulturze i wszelkich uproszczeniach ze względu na małą podatność na choroby podstawy źdźbła i fuzariozę kłosów.
Spontan tworzy długi, smukły kłos oraz cechuje się wysoką odpornością na łamliwość źdźbła.
Poziom A1 (uprawa ekstensywna) | 95,5 dt/ha |
Poziom A2 (uprawa intensywna) | 103,4 dt/ha |
Wymagania glebowe | średnie |
Tolerancja na zakwaszenie gleby | średnia |
Choroby podstawy źdźbła - kompleks | 7,9 |
Mączniak prawdziwy | 8,0 |
Rdza brunatna | 6,8 |
Rdza żółta | 9,0 |
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,3 |
Septoriozy liści | 7,2 |
Septorioza plew | 7,0 |
Fuzarioza kłosów | 8,0 |
Termin kłoszenia | 5,0 (149 dni) |
Termin dojrzałości pełnej | 5,0 (203 dni) |
Odporność na wyleganie | 7,0 |
Odporność na porastanie | 5,0 |
Wyrównanie ziarna | 88% |
Gęstość łanu | 6,0 |
Gęstość ziarna | 6,0 |
MTZ | 45-50 g |
termin wczesny | termin optymalny | termin opóźniony |
300-350 nasion/m2 | 350-400 nasion/m2 | 400-450 nasion/m2 |