Pszenica ozima chlebowa
Andorre
Klasa jakościowa B
Pszenica ozima ANDORRE to odmiana wczesna, która wyróżnia się wysokim potencjałem plonowania. Posiada korzystny profil odporności na choroby zbóż, co zwiększa bezpieczeństwo uprawy i zmniejsza koszty ochrony roślin. Wykazuje się znaczną tolerancją na takie patogeny jak: rdza żółta, rdza brunatna czy septoriozy.
Rekordowa wczesność pszenicy ANDORRE sprawia, że rośliny optymalnie wykorzystują zasoby wody. Nadzwyczaj wczesny termin zbiorów pomaga uniknąć utrudnień spowodowanych przez kapryśną pogodę i ułatwia rozplanowanie prac polowych. ANDORRE to bezostna odmiana pszenicy o bardzo dużej wczesności, która znakomicie plonuje na różnorodnych typach stanowisk, dzięki temu nadaje się do uprawy w całym kraju.
Pszenica elastyczna w doborze stanowiska
Odmiana pszenicy ANDORRE jest elastyczna w doborze stanowiska. Dzięki temu świetnie radzi sobie na glebach średnich i dobrych. Jest to także świetna pszenica na gleby mozaikowe. Toleruje stanowiska zakwaszone.
Rekordowa wczesność ANDORRE!
- Bezostna odmiana o bardzo dużej wczesności i znakomitym plonowaniu
- Doskonale sprawdza się na każdym stanowisku, toleruje mozaikowatość i zakwaszenie stanowiska
- Odmiana niska, o dużej odporności na wyleganie i podwyższonej odporności na wirusy
- Tworzy wyrównane ziarno w kolorze mączystym o bardzo cenionych i poszukiwanych walorach wypiekowych
- Przydatna do uprawy intensywnej jak i ekstensywnej o ograniczonych nakładach
Odporność i walory użytkowe pszenicy ozimej ANDORRE
Odmiana ANDORRE jest niska, co zapewnia dużą odporność na wyleganie. Posiada podwyższoną odporność na wirusy. Charakteryzuje się znakomitą odpornością na większość chorób liści. Tworzy wyrównane ziarno o mączystym kolorze, które cechuje się cenioną i poszukiwaną jakością w przemyśle piekarniczym.
Efektywność uprawy pszenicy ozimej ANDORRE
Pszenica ANDORRE to odmiana, która łączy wysoką produktywność z dobrą odpornością na choroby i jakością ziarna. Jest idealnym wyborem dla rolników poszukujących stabilnych i opłacalnych upraw, a także jest odmianą cenioną przez przemysł młynarski i piekarniczy.
Dzięki swoim właściwościom zapewnia uzyskanie dobrych plonów, przy zachowaniu wysokiej wczesności, co przekłada się na zadowolenie producentów rolnych. Odmiana jest przydatna do produkcji ekologicznej, radząc sobie bardzo dobrze bez użycia pestycydów.
Pszenica odmiany ANDORRE sprawdza się zarówno w uprawie ekstensywnej jak i intensywnej. Wysoki poziom agrotechniki pozwala na uzyskanie bardzo wysokich plonów ziarna o dobrych parametrach jakościowych. Pszenica ANDORRE pozwala na uprawę z ograniczonymi nakładami.
Poziom A1 (uprawa ekstensywna) | 106,5 dt/ha |
Poziom A2 (uprawa intensywna) | 117,6 dt/ha |
Wymagania glebowe | średnie |
Tolerancja na zakwaszenie gleby | dobra |
Choroby podstawy źdźbła - kompleks | 8,0 |
Mączniak prawdziwy | 7,0 |
Rdza brunatna | 7,0 |
Rdza żółta | 8,5 |
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,0 |
Septoriozy liści | 7,0 |
Septorioza plew | 7,0 |
Fuzarioza kłosów | 8,0 |
Termin kłoszenia | 2,0 (bardzo wczesny) |
Termin dojrzałości pełnej | 2,0 (bardzo wczesny) |
Odporność na wyleganie | 8,0 |
Odporność na porastanie | 7,0 |
Wyrównanie ziarna | 90% |
Gęstość łanu | 7,5 |
Gęstość ziarna | 5,0 |
MTZ | 39-44 g |
termin wczesny | termin optymalny | termin opóźniony |
370-400 nasion/m2 | 400-450 nasion/m2 | 450-490 nasion/m2 |